tisdag 3 februari 2009

På allmän begäran kommer det lite mer båtrelaterad information i detta inlägg. Se det som lite praktiska tips om ni blir sugna på att segla i västindien någon gång!

BÅTEN Man möter alla sorters båtar och seglare här nere, allt ifrån de stora lyxjakterna till de små hembyggena. Det som är intressant är att alla får lika stor upplevelse av att segla i västindien! Vi har alla lika tillgång till stränderna, haven, vattenfallen, forten, städerna och det turkosa vattnet. Det bara kostar olika mycket;-) Vi är trots allt ofta väldigt glada över Stellas storlek. Det är bekvämt med lite längre båt i de stora vågorna och det gör ju inget att man har mycket plats både på däck och inne i båten! Sittbrunnen i Stella är vårt allrum, där äter vi alla måltider och leker, spelar, umgås etc. Den stora salongen nere i båten, har fått bli lekrum istället. Barnen e nöjda och vi också, det är juste att sitta i sittbrunnen och inte behöva oroa sig för att någon skall trilla i vattnet medan de leker.




KANVAS Det hade aldrig gått att använda vår sittbrunn så mycket utan biminin, (solskyddet) och den stora sprayhooden, (vindskyddet). Sedan har Jenny sytt ett litet skydd av genomskinlig plast mellan dessa två så att vi kan sitta ute även när det regnar, vilket det ju faktiskt gör nästan varje dag men bara en kort stund varje gång.

BARN att segla med barn är naturligtvis något annat än att segla utan dem;-) Det första och svåraste är att acceptera att man gör det på deras villkor. Innan vi reste iväg trodde vi att vi lätt skulle hinna ner till Tobago i vinter. Det har vi lagt ner. Vi trodde också att vi kanske skulle vilja fortsätta genom Panama. Det känns mer som ett roligt skämt nu. När man accepterat att det bästa för barnen är att vara stilla i ankarvikar intill båtar med andra barn, ja då är det bara att göra sitt bästa vad gäller barnsäkring, timing, planering etc. Det viktigaste är att se till att de aldrig kan trilla av båten! Sedan att de slår sig ombord, ja det får man helt enkelt ta. Blåmärken högt och lågt, plåster hit och dit, det har vi hela familjen. Men ni skall se våra killar nu: Vilka sjöben de har! De är båda helt enastående bra på att parera vågor, både ombord och i havet.

LEKSAKER Viktigast är dvd-spelaren! Ovärderlig under längre seglingsetapper då i alla fall Wille oftast sitter nere i båten och ser på film om han inte står framme i fören och tittar ner i vågskummet, idisslande snodden till flytvästen. Tänk att de där snoddarna är så goda att tugga på! Adrian får illustrera:



UTRUSTING Man tror att man behöver så mycket. Men ju fler saker ju fler bekymmer! Det finns dock några saker som vi vill framhäva av egen eller andras erfarenhet.

Vindsnurran! det är underbart att göra el av vind och på så sätt slippa köra motorn för att ladda batterier etc.! Vi har köpt en Aerogen 6:a, den e helt tyst på däck, låter lite inne i båten i den hytt som är direkt under , men det är helt ok. Vi är nu i stort sett självförsörjande på el från vinden!
Ankarspel! -Livet blir enklare med ett välfungerande ankarspel. Man spelar in och ut mest hela tiden. Ankarkätting! - man skall ha mycket! Minst 60 meter. På många ställen man ankrar är det 15 meter djupt eller mer och det finns inget så jobbigt som att vakna mitt i natten av att man draggar…
Chris Doyles guideböcker! –De är outstanding. Man skall ha sista upplagan, den uppdateras varje år och du får all information du behöver via honom!
Internet med extern antenn! Detta blev lösningen för oss. Nu får vi in massa signaler och kan haka på nätverk varthän vi kommer. De har ett system här nere med betal-wifi hot hot hot. Det fungerar utmärkt. Vi har precis köpt en månads abonnemang för 50 USD.
Jollen! Den fungerar som vår bil, in och ut mellan strand, dingebrygga och båt. Vi bestämde oss för att skaffa en ordentligt stor för vi vill kunna plana även med fyra vuxna ombord. Och vi har verkligen inte ångrat oss. Vår jolle e som en mindre RIB-båt som vi gör äventyr med och njuter av varje dag! Sedan gör det ju inget att det går fort när man skall in till stan o köpa baguetter på morgonen;-)
Badgrejer! Se till att ha bra snorklingsutrustning! Prova ut och köp hemma i sverige! Vi har köpt en kayak! Den är favoriten. Stabil i alla lägen! Så rolig! Johan har med sig sina vindsurfinggrejer. Och nu har vi äntligen hittat tiden så att han fått komma ut o lufta sig ordentligt några gånger. Det e roligt! Vi har en uppblåsbar minibassäng i sittbrunnen som kan sysselsätta pojkarna långa stunder. De både badar men framför allt kör båtar i den.

Hand vhf! Väldigt bra för intern kommunikationen och sparar mycket pengar då vi kan prata gratis mellan stella och land. Praktiskt då man glömt något etc. eller är och handlar och får hjärnsläpp och undrar vad det var man skulle köpa egentligen…
Väder! Vi kollar vädret på internet. Windfinder.com funkar utmärkt.
Bunkring! Vi har lärt oss en sak: Bunkra när du får chansen! Man vet aldrig när det blir strejk (guadeloupe har haft strejk i snart två veckor o man får inte tag i någonting där nu…) eller det är stängt för reparation eller något annat oklart. Detta gäller allt: mat, bensin, vatten, diesel, cooking gas etc. Priserna varierar väldigt mycket mellan öarna så att ha lite koll kan spara en hel del slantar.Kaffet exempelvis är dubbelt så dyrt här som på St. Martin. Rent allmänt kan man väl säga att det var ett smart drag att bunkra det mesta på St. Martin. Holländska sidan har ett Cost-U-Less som är helt ovärderligt! Där köpte vi symaskin, leksaker, mat, julpynt...you name it.

Det var en liten genomgång. Vi återkommer snart med en lägesrapport och mer foton.
Kramar från Jenny och grabbarna!

2 kommentarer:

Knix sa...

OOOPPPSSS.....!
Det var mycket info på en gång. Undrar om någon beskrivit segling i Västindien på detta sätt.
Kanske det kommer en ny bok snart?
Fick nu vinterns första stilla snöfall. Skall ut och skotta nu, drygt en decimeter här i Bohuslän.

Vibeke Andersen sa...

Hei alle fire!

Vi er så glade for å ha blitt kjent med dere og gleder oss til å se dere igjen.

Klemmer fra oss i Theo