fredag 6 februari 2009

Hej alla!

2/2 2009
Vi är på Dominica. Vad det är vackert här! Wille är och leker på grannbåten Eddie sover middag, Johan skruvar lite på vindinstrumenten som e sönder och jag bloggar;-) Det händer saker i Karibien, en charterkapten på en stor Perini Navi yacht har blivit mördad på Antigua och det är generalstrejk på de franska öarna. Det pratas om detta bland båtarna, men vi bekymrar oss inte. Det är ett hårt slag för Antigua med våldet och många undviker att segla dit nu. Vi planerar heller inte att gå dit. På öarna runtomkring är det inte samma sak. Varje ö här nere är sin egen värld lite grann. Ny nationalitet, ny politik, nytt språk, ny kultur, "ny" historia och ny valuta etc... Det som hemifrån verkar vara en enhet: "västindien" är mycket mer diversifierat här nere.

Det har visst gått ett tag sedan sist vi gav en lägesrapport inser jag. Med familjen Adrian seglade vi från St. Martin till Anguilla via St. Barth och St. Kitts till Nevis och sedan via Montserrat till Guadeloupe. De mönstrade av i Deshaie på norra Guadeloupe och vi blev sedan liggandes längre än en vecka i den skyddade viken. Vi dejtade familjen Adrian även kallade ”CAP” som då bodde några dagar på hotellet Fort Royal som ägs av Langley Travel. Bland annat blev vi bjudna till hotellet på trerätters med tillhörande barnpassning!!! Vilken lyx! Vi hann också med att besöka en botanisk trädgård med papegojor som satt och åt från våra händer! Pojkarna blev nästan helt lugna i 5 minuter…


Tack för besöket CAP!!!

Därefter styrde vi kosan mot Basseterre men stannade bara en natt på grund av strejken på Guadeloupe som gjorde att ingenting fungerade. De älskar att strejka på de franska öarna! De strejkar för att det är för dyrt att leva. Vi seglade istället ut till, visserligen franska men inte så strejkbenägna ö-gruppen, Les Saintes. Överseglingen var blåsig och vi är glada vi insisterade på tre rev i det nysydda storseglet! Vi fick napp också. Men det var lite speciellt. Det såg ut att vara något stort och när vi väl halade in dörjen förstod vi att det varit en stor tonfisk… bara det att det bara var huvudet kvar av den… Läskigt!! Någon glad haj eller marlin fick sig ett lättfångat byte. Vad vi inte kan förstå är hur den visste exakt var den skulle göra snittet utan att riskera att få kroken i munnen?!

Som alltid var det lugnt och skönt så snart vi ankrat. Det blev en slö dag på stranden och en tokig dag på skoter. Och efter några dagar i baguette och glass-landet kom snygga norska båten Theo seglandes med tre lintottar i orange flyvästar, äntligen lekkompisar!!! Wille och Helena blev genast ett sött litet par men det e minst lika roligt att leka med Helenas storebror Theodor tycker Wille. Theodor har ”supermycket” smålego i sitt rum. Också är han ”superduktig på att stupa” Wille börjar snacka norska?! Vi föräldrar är minst lika glada som funnit vänner som man kan sitta på stranden o snacka skit med tills man blir nertystad av franska solbadare (och då är det inte de fem (5!) badande o lekande barnen som tystas ner utan de två mammorna som är halvdöva efter morgonens snorkling och djupt engagerade i viktiga samtal…) Allt detta medan papporna kite-surfar borta i viken. Också de har köpt en f.d. sunsail båt för att cruisa i västindien med i vinter, och de har planerat samma seglingsrutt som oss! Jack-pot!

Theos besättning i jollen: Vibeke och Bengt med barnen Theodor, Helena och Oliver!

Helena har introducerat nya lekar ombord på Stella. Eddies docka ingår som given rekvisita.

Nu är vi som sagt ankrade i Portsmouth på Dominica. Igår kväll träffade vi massor av båtbesättningar på en BBQ som ordnades av boat-boys i viken. Det var jättekul att snacka med andra seglare! Många som seglat ARC-rallyt (en kappsegling över atlanten som går varje år) sade att det varit ovanligt lite vindar i år. Vi fick också veta att det varit ganska få svenskar som seglat. Desto fler norrmän tydligen vilket vi också märkte redan dagen efter då åtminstone 5 nya båtar anslutit med norsk flagg och ARC- flagga i riggen.- Det är ganska många norrmän för att vara en liten ankringsvik på Dominica på andra sidan atlanten.

4/2 2009
Igår var vi på ö-tur med herr Cobra tillsammans med Theos besättning. Det var en lyckad minibuss-utflykt med lite av varje. Dominica är verkligen bedövande vackert med grönskande berg och djupa dalar, och följaktligen inte så lätt att köra bil på! Det blev lång tid i bilen och det var tur att barnen var så duktiga och tålmodiga! Men så fick de sitta tillsammans och busa bak i bussen också! Att få bada i de vackra Spanni vattenfallen gjorde inte det hela sämre, dessutom springa i vattenpölar och smutsa ner sig så mycket de ville, vilket i Olivers fall visade sig vara ganska mycket;-)


Barnen på Theo och Stella: Oliver, Teodor, Helena, Wille och Eddie

Nöjda och trötta kom vi tillbaka i mörkret med sovande barn och Cobra bar tryggt Wille (eller ”Speedo” som han genast av någon märklig anledning blev kallad, av Cobra…) i famnen ner till jollen.

6/2 2009
Detta inlägg påbörjades för några dagar sedan. Nu är vi på Martinique och har fått celebert besök i skutan! Christer o Catarina (farmor o farfar) mönstrade på igår för att segla med oss igen! Båten är fylld av svenska godsaker som tidningar, plockgodis (!!!) vaniljsås, kaviar etc. Vi ligger ankrade utanför Fort-de-France som naturligtvis har strejk! När vi ankrade igår möttes vi av röda flaggor och slagord och funderade på om det var bäst att ge sig av direkt. Men idag är allt som vanligt igen. Intressant det där med strejkerna på dessa öar. De strejkar för att de vill ha bättre levnadsvillkor. Det är för dyrt att leva här. Vi kanske också skulle flagga lite rött på Stella? De franska öarna är dyra. Så är det. Men det är inte dyrare än hemma i Sverige. Dominica som vi varit på i några dagar är ett av världens fattigaste länder, här har man inte tid att strejka. Denna lilla självständiga stat med en unik papegoja på sin flagga har invånare som kämpar för överlevnaden varje dag.
Massor av kramar o tack för hälsningarna på mejl och blogg!

8 kommentarer:

Knix sa...

Skönt att höra att ni mår bra, att Catarina & Christer kom fram ordentligt (hälsa så gott) och att ni håller er uppdaterade vart man lämpligen inte skall segla just nu.
Snön har smällt igen. Vi har faktiskt några gånger hört talgoxarna träna på sina lockrop! Annars är alla småfåglarna mest runt fågelbordet och vräker i sig. Fullt jobb att hålla jämn takt med påfyllningarna.
Skatorna har gjort en tillbyggnad (utan bygglov) inför kommande säsong
I morgon stänger båtmässan.
Allt är sig likt hemma i gamla Sverige. Åtminstone vad oss anbelangar. Många goa kramar till er alla från Valö.

Andreas sa...

Hej
Det verkar ju vara helt OK därborta på er sida av klotet. Här har vi det lite kallt och varmt om vartannat. Vi får väl se om det blir någon skidtur på konstsnön i Landvetter kanske. Exotiskt värre.
Såg förresten de första snödropparna sticka upp ur marken idag (sa jag att jag håller på att förvandlas till tant?).
Vi var i Lysekil förra helgen. Skönt. det var länge sen sist. Fast det var lite knepigt för Agaton att Wille och Eddie inte var där och det kanske inte var jätte enkelt för dom att komma just denna helg. Han frågade några gånger efter dom.
Kul förresten med fiske lyckan även om det bara var en halv ni fick upp. Ni kommer vara grymma med reven i sommar.
Ha det bra
Andreas

Andreas sa...

Glömde fråga.
Har ni AIS-sändare.
Jag har hittat en sida där man kan följa båter med AIS-sändare i realtid.
Kanske bara är yrkestrafik som har sånt. vad vet jag.
Andreas

mellbergs sa...

Längesedan vi hördes av... vi lever, knappt;) Klockan är 22 och äntligen är alla vardagssysslor avklarade & man får njuta av Stellas blogg:)) Vi följer er med stort intresse & blir SÅ glada för varje nytt inlägg o alla fina bilder. Du är fantastisk på att skriva Jenny! Vi minns, skrattar, gråter & drömmer oss tillbaks. Precis så rörda blir vi. Ord som träffade så rätt, även paradiset på jorden har sin vardag men ack så mycket behagligare att ta sig an dom;-) Det fascinerade oss att efter bara ett par dagar kändes livet på Stella så vant & hemma, såklart med fam Stening som kapten o besättning - van & trygg!
Vi har aldrig tidigare upplevt det så himla tufft att komma hem o anpassa sig efter en resa. Har nu varit hemma i två veckor och först nu börjar vi kunna fungera något sånär normalt;-)
En vecka på dagis = förkylt!:( Precis som vi förutspådde. På resan var vi kärnfriska alla tre, både fysiskt & inte minst i själen. Vi kommer att leva länge på denna resan & ni gör SÅ RÄTT! Vi drömmer oss ofta tillbaks & är lyckliga att ha fått ta del av ert äventyr.
Vi hörs snart igen! Kramar cap

mellbergs sa...

Glömde säga en sak, barracuda är jättegott! sägs de;) frågade min fiskhandlare i lö & han hade testat. Han överlevde så om ni får fler på kroken så testa att grilla den!:) Kram cap

Unknown sa...

Halloj!
Allt låter fantastiskt. Njut!

Vi var hos Gartmans häromkvällen, huset är supersnyggt Jenny!

Kramar från Micke, Anna och Adrian

Anna Sloat sa...

Hoppas allt ar val. Ar nu tillbaka i Tarragona igen. Skall tillbaka till Texas mid mars for cowgirl weekend watch out....Har ni hort att det hande en liknande handelse i PR Farahada eller vad marinan nu heter pa ostra sidan av on. Denna gang en besattning en tjej. Vill ni veta mera hor av er, kram fran naldynan.

Vibeke Andersen sa...

Hei Stella!

Her ligger vi på Bequia og venter på dere. Theodor ble veldig innponert av stella sine 12knop! Seilasen våres var veldig fin og vindfull (38 knop vind). Sikkert det samme som dere, men dere har jo ikke vindmåler....

Som dere vet så er det super flott her på Bequia. Vi gleder oss til deilige og late dager her sammen med dere, så det er bare å seile på:-)

Klemmer fra Theo