söndag 28 december 2008

Julen i Västindien











Tintamarre

Vi har haft en underbar jul, hoppas att ni också haft det! Vi startade med en helgsegling till den lilla obebodda ön Tintamarre tillsammans med Willes kompis Lukas med familj. Mamman Helena är danska och är lantmätare på St. Barth och vi har känt henne och hennes franska man Cristophe sedan 99 då Jenny jobbade som arkitekt här på ön första gången. Time flies… Vi hade en overkligt lyckad helg tillsammans med dem! Perfekta seglingsförhållanden vilket innebär c:a 7 m/sek och halvvind med lagom stora vågor från atlanten. Stranden nästan helt för oss själva, lång promenad på ön då vi bland annat hittade en landsköldpadda, ett övergivet flygplan och en strandad 50 fots segelbåt. Spännnande! Glada och nöjda barn ochtill och med fiskelycka på hemvägen så att vi kunde avsluta med tonfisk till middag!

















Julafton var en blåsig historia.

Julvakan bestod bland annat i att försöka återuppliva jollemotorn efter att hela jollen kapsejsat i en vindby på c:a 25 m/sek. Johan Macgyver med pannlampa i mörkret lyckades mot alla odds med detta efter en timmes ihärdigt slit. Då var klockan 01 på julaftons morgon och vi firade detta kurandes med en Glennlivet i sittbrunn.












Tomten som vanligtvis (?) brukar komma och lägga julklappar i jollen under natten när alla sover vågade inte riskera att klapparna skulle bli förstörda så när Wille o Eddie vaknade på morgonen hittade de istället en flaskpost där tomten hade lämnat en skattkarta och markerat var alla julklapparna var gömda. Vilken smart tomte! Han hade ätit upp hela prickigkorv mackan som vi lagt ut till honom, han måste ha varit hungrig. Wille fick en fantastiskt fin lastbåt som genast blev favoriten ombord. Och Eddie fick en bil som han kan köra omkring med på golvet, förlåt durken. Det blir inga långa körningar… men man kan få upp en ganska bra fart på 3 meter. de fick massor mer också. Just nu ser hela båten ut som en lekstuga det gick fort att skaffa leksaker.


Wille har koll på det där med traditionen och vet att vi firar den snälle farbrorn Jesus, men Wille vet mer än så. Ni kanske inte visste det men: ” det finns två Jesus och den andre Jesus e också snäll men det vet alla människorna, så han har inte spikats upp på något kors, så han är inte lika död, och igår var det han som krockade med en bil på vägen upp till fyren ( vi hade sett glassplitter från en krock, dagen innan) Men det gick bra för Jesus.”

Julafton firade vi sedan hemma hos Lukas och Loui med en dansk julgran, fransk julmat och fler julklappar och svenska julsånger. Det var verkligen jättemysigt! Barnen somnade lyckliga redan vid 9-tiden trots tappra försök att hålla sig vakna. Det hade däremot inte föräldrarna något problem med, vilket kändes klockan 6 morgonen efter, när två lintottar tindrade med ögonen och ville leka ”kurrajage”. God jul!

Nu laddar vi inför imorgon. Då blir Wille en stor kille: 4 år! Redan!? Och vi planerar att ha kalas på stranden med skattjakt, passionsfrukttårta och fiskdamm. Vi återkommer!
Kramar från Jenny och grabbarna!

2 kommentarer:

mellbergs sa...

GRATTIS WILLE på 4-årsdagen!!! Hoppas du hittar massor me skatter:) Spara några till mej! Vi kan fiska när jag kommer. Bamsekram från Adrian

Knix sa...

Hipp Hipp Hurra!
På Willes stora da!
Enn jätte jätte jättekram från Morfar.
Som just kommit hem till Götet efter en något dämpad (vi var lite krassliga allihop) men lugn och avkopplande jul ombord på Gitana nere i Tarragona.