söndag 6 december 2009

Gustavia-vår stad!

Grundad av Gustav III år 1785 och uppbyggd av svenskar är staden Gustavia unik i Västindien. När svenskarna kom fanns bara några kojor på den strand som snart skulle bli Södra Strandgatan i den lilla kosmopolitiska staden med sin speciella porto franco status. De ljusa linoljemålade huset stod i vacker kontrast till de gröna kullarna som omger staden på tre sidor och det turkosblå havet på resterande. Staden är fortfarande mycket vacker och vill man veta mer får man läsa min bok: ”Gustavia, St. Barthélemy – arkitekturhistorisk promenad” http://www.jbdesign.se/edition%20index.htm

Nu simmar Wille utan problem! Och klattrar i palmer.
Eddie, Louie, Lukas och Wille hemma hos Helena o Cristophe i Corossol.
Lukas hoppar!
Coola killar i kajaken. Pa sondagsutflykt med familjen Helena till Colombier!

Världens snyggaste surfhus finns i Lorient pa St. Barthelemy.

Vi är precis hemkomna från ett födelsedagskalas hemma hos en kollektivfamilj för tillfället bestående av Greta 6 år och hennes mamma Peggy, Flickorna Elise som fyllde 11 år idag och Agnes och deras lärarinna Jessica samt Sandrine och Stephane som tar hand om huset och Sandrines syster med dotter. En underbar BBQ och ett lyxigt pool-party som Wille och Eddie kommer att prata länge om.

Poolen, innan den invaderades av barn.

Greta, Peggy och Jessica!
Greta o Wille, Agnes i vattnet, nar de besokte Stella en dag for batliv och snorkling.

Det har varit så mycket roligt här att jag inte vet var jag skall börja. Kanske med att berätta om hur Johan blev omslagspojke på posters över hela Västindien… eller varför man får höra sin tvååring be att få vara människa… Låt oss börja med Eddie. Just nu är favoritleken för pojkarna att leka dinosaurier. De låtsas vara dinosaurier och vargar som bor i förpiken och anfaller mammor och pappor i sittbrunnen. Men ibland blir det lite för mycket för lillebror som med bestämd röst klargjorde för sin storebror: ” Wille, lyssna på mig nu: Jag vill va människa!”

Så till Johan, eller rättare sagt Johans rumpa. Det tog ett tag innan Johan själv förstod varför följande bild kändes bekant: http://www.lesvoilesdesaintbarth.com/fichenews_us.php/press_release_voiles_de_saint_barth_st_barth_2010.html
Denna bild används som poster för den helt nya regattan som skall starta i vår. Den finns överallt. Det är till att vara fotogenic i alla vinklar ;-) Fotot är taget för tre år sedan då vi seglade nyårsregattan på maxiratern Gitana VIII.

Efter roliga dagar på vår franska favoritö seglade vi vidare till den före detta Engelska och numera självständiga ö-nationen Antigua. Vi lade oss tidigt på torsdagskvällen, efter en uppsluppen eftermiddag med pizza, bus o lek hos Helena o Christophe, och ställde väckarklockan på 01.00 på natten. I fullmånens sken lade vi ut och satte kursen mot Antigua, det blev en fin sträckbog med i genomsnitt 8 knop hela vägen. Det är fantastiskt att nattsegla i den tropiska värmen. Sitta i bara t-shirt i den silvriga natten och forsa fram genom havet och se det kalla månljuset i väster bytas mot det varma solröda i öster. - Meditativt. Wille vaknade och satt med i natten. Han tyckte det var riktigt vackert. Av förklarliga skäl har vi alla varit lite trötta idag.

Månsken över Corossol på Saint Barthelemy

Vi önskar er underbar dag var ni än är och tackar för alla fina hälsningar och uppdateringar från era liv. Kramar från havet!

4 kommentarer:

M, J och M sa...

Vad mysigt ni verkar ha det. Maj tycker att Wille verkar simma bra. Vi väntar på födelsedagar och julafton här hemma i decembermörkret.

Knix sa...

Hej igen mina härliga barn & barnbarn. Jag tänker på er så mycket och känner hur rätt ni gör. Hoppas det finns en möjlighet att komma med några dagar i vinter. Har varit grävmaskinist i två dagar nu, så hela tomten på Lycke ser ut som ett bombnedslag eller som någon sa "sorkarna är stora i år" Segla väl!
många kramar från morfar.

Vibeke Andersen sa...

Hei Stella. Sitter her i kalde Norge og skriver julekort. Ettersom dere ikke er hjemme sender vi dere med dette de aller beste ønsker om en god jul og ett riktig godt nytt år. Mange klemmer fra Theo-båten

Jollefarsan sa...

Bonjour!
Stötte på en lista om världens bästa seglarkaféer. Innan du klickar på länken, fundera på vilken/vilka du tänker dig platsar i listan. Jag kan komma på ett par stycken och som av en händelse fanns de med:
www.seilmagasinet.no/id/34345
och
http://scuttlebutteurope.com/sailors-bars.html
Kolla bilderna i styrbordskanten. Men Willy T, på tionede (sista?) plats, där är det alldeles för vitt och de spelar ju helst kanntri och mejnstriim-råkk, yaech, phy 17! Dra så långt bort för att komma hem till det man möjligen flyr bort ifrån...
Suck.
Kram till er och inkom gärna med fler förslag till barlistan ovan. Jag är idel hals.
\\ LasseTaFari